Nieuwe woonvorm Buurtwonen

Op 1 oktober 2021 hebben wij met Jos de Blok van Buurtzorg gesproken over de nieuwe woonvorm die zij aan het uitrollen zijn in Zeeland. Wij boden aan om locaties te zoeken in West-Friesland, zodat deze nieuwe woonvorm ook voor ouderen in deze regio gerealiseerd kunnen worden. Het gaat om sociale huurwoningen, waarmee je een natuurlijke doorstroming krijgt en er nieuwe plaatsen vrij komen voor de jeugd. Zij willen immers op een gegeven moment ook graag een gezin stichten.

In dorpen is deze woonvorm van essentieel belang, zodat de jeugd daar kan blijven wonen. Als de jeugd vertrekt van het platteland dan bloed het dorp dood. Voor de ouderen is het ook van groot belang dat de jeugd in een dorp blijft wonen. Voor dementerende ouderen worden er genoeg kleinschalige woonvormen gebouwd, ook zelfs op het platteland. Maar voor mensen die al op leeftijd zijn en (nog) niet veel mankeren zijn geen woningen.
Naar aanleiding van een krantenartikel in het Noord-Hollands Dagblad heb ik ingesproken bij de Raad van de gemeente Enkhuizen om deze woonvorm te promoten. In Enkhuizen gaat men kijken of de bouwstop in de binnenstad opgeheven kan worden.


https://enkhuizen.raadsinformatie.nl/vergadering/810014/gemeenteraad 23-11-2021#ai_6386941

Op 2 december hebben wij overleg met een betrokkene van Buurtwonen in Zwolle. Wij hopen dan wat bouwtekeningen mee te krijgen om te kunnen overhandigen aan alle fractievoorzitters in Enkhuizen. Daarna worden vervolggesprekken gevoerd met gemeente Enkhuizen. Alle reden dus om onze website in de gaten te blijven houden.